Yhdeksänkymmentäluvulla Oulun yliopiston kansainvälistyminen pääsi kunnolla vauhtiin. Yksittäisiä vaihto-opiskelijoita saatiin jo aivan vuosikymmenen alussa ja ensimmäinen varsinainen vaihto-opiskelijaryhmä saapui University of North Carolina at Greensborosta opiskelemaan humanistisen tiedekunnan Scandinavian Studies -ohjelmassa syyslukukaudella 1993. Samaan aikaan vaihto-opiskelijoita alkoi vähitellen tulla myös luonnontieteiden, tekniikan, arkkitehtuurin ja lääketieteen aloille.

Vaihto-opiskelijoille kylmä ja kaukainen Suomi tarjosi eksotiikkaa. Vastaavasti muille asukkaille ja PSOASin henkilökunnalle uudet tulokkaat tarjosivat monenlaisia uusia kokemuksia ja joskus haasteitakin. Siinä missä joissain Etelä-Euroopan maissa on tapana jättää ikkuna auki asunnosta pois muutettaessa, on se Suomessa huono toimintatapa lukukauden päättyessä joulukuussa. Suomalainen elämänrytmi puolestaan on osoittautunut monille vaihto-opiskelijoille ihmetyksen aiheeksi: kun muualla maailmassa vasta nautitaan päivällistä ja seurustellaan ystävien kanssa, on suomalainen usein jo menossa nukkumaan ja odottaa naapurinkin tekevän näin.

Nykyään Oulun yliopistossa opiskelee vuosittain jopa 600 vaihto-opiskelijaa. Myös Oulun Ammattikorkeakoulun vaihtotoiminta on tänä päivänä aktiivista: vuosittain sinne saapuu opiskelemaan lähes 300 kansainvälistä vaihto-opiskelijaa. Korkeakouluissa opiskelee reilusti myös ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita ja tutkijoita, yhteensä noin 1 000 henkeä kerrallaan.

Tutustu PSOASin vaihto-opiskelija-asuntoihin (englanniksi).

Asumisoppaaseemme olemme keränneet vinkkejä oman ja naapurin asumisen sujumiseen. Lue lisää: Love thy neighbour!