Oulussa tulee olemaan opiskelijoita aina – ja suuntaus on kohti kansainvälisyyttä. Kun kaupungista löytyvät lisäksi kaikki suurimmat vuokranantajat, ei myöskään kilpailu opiskelija-asukkaista tule katoamaan.

– Päinvastoin, sanoo PSOASin toimitusjohtaja Juha Aitamurto. Hyvän asumislaadun ja kilpailukykyisen hintatason säilyttäminen ovat elintärkeitä opiskelija-asuntosäätiölle, joka panostaa entistäkin enemmän myös kohderyhmänsä palvelemiseen.

– Jaamme mielellämme asumiseen liittyvää tietoa ja opastamme kysyttäessä. Asuntotoimiston lisäksi tietoa löytyy runsaasti nettisivuiltamme. Ja CampusNet, kiinteä internet-yhteys, on tarjolla jokaisessa asunnossa.

Sana ’opiskelija’ ei kuitenkaan riitä määrittämään PSOASin asiakasta.

– Meillä ei asu ”vain opiskelijoita”, Juha huomauttaa, vaan jo kotonaan tiettyyn laatutasoon tottuneita ihmisiä. Opiskelija saattaa asua yksin, mutta hänellä voi olla myös perhe.

Etupäässä perheille tarkoitetut asuinympäristöt rakennetaan lapsiystävällisiksi ja turvallisiksi, kuten uudessa Virkakadun kohteessa Linnanmaalla. Sinkkuopiskelijalle puolestaan on tärkeää saada viettää aikaa ystävien kanssa, joten pihalle rakentuu grillauspaikka, kuten Välkkylässä.

– Kansainväliseen vaihtoon tulevat opiskelijat taas viipyvät kaupungissa keskimäärin 5–6 kuukautta, joten olisi väärin odottaa, että he ehtisivät edes oppia, miten eletään ”maassa maan tavalla”. Sen sijaan panostamme heidän neuvomiseensa, jotta asuminen ja siihen liittyvät rutiinit sujuvat.

Oma yhteisö luo turvaa

PSOAS perustettiin aikoinaan 10 000 markan pääomalla. Nyt opiskelijoiden epäsuorasti omistaman omaisuuden arvo on noin 200 miljoonaa euroa. Säätiön tarkoitusperien mukaisesta asumisesta päättää paitsi säätiön hallitus, myös asukastoimikunnat, joita pyritään aktivoimaan.

– Panostamme lähitulevaisuudessa erityisesti Välkkylän ja Peltolan isoihin kampuksiin. Myös kaupungin keskusta-alueelle investoidaan. Linnanmaan kampusta kehitetään yliopiston tulevia muutoksia tukien, ajatuksella, että asuminen on osa opiskelua ja sitä yhteisöllisyyttä, josta esimerkiksi osa start up -yrityksistä syntyy.

Yhteisöllisyys korostuu tulevissa investoinneissa muuallakin – muun muassa Välkkylään on suunnitteilla yhteisiä sisätiloja, joita asukastoimikunta pääsee kehittämään.

– Neliömäärältään pienten asuntojen rakentaminen keittiö- ja kylpyhuonetiloineen on kallista, mutta onneksi uusi säätiölaki suosii opiskelija-asumista ja sen ymmärretään olevan erityisasumista. Varsinkin uudelle opiskelijalle nimenomaan oman yhteisön sosiaalinen verkko tuo samalla turvaa, Juha Aitamurto toteaa.

Teksti: Sirpa VepsäPSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja oululaisille opiskelijoille

Tutustu asuntoihin ja asuinalueisiin ja tee hakemus! PSOASin valikoimasta löytyy niin soluja, yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

Tutustu tarkemmin millaista opiskelijaelämä PSOASilla on ja perehdy tarkemmin asumiseen, hakemiseen ja muuttamiseen liittyviin asioihin.