Meneillään oleva maailmantilanne on aiheuttanut energiakriisin, joka voi pahimmillaan Suomessakin johtaa sähkökatkoihin kuluvan talven aikana. Katkojen riski on suurimmillaan kovien pakkasten aikana. Seuraavassa on lueteltu mahdollisten katkojen todennäköisiä vaikutuksia ja toimintaohjeita niiden varalle.

  1. Valaistus ei toimi. Tämän varalle kannattaa hankkia jonkinlaisia ladattavia valonlähteitä.
  2. Sähkölukot eivät toimi normaalisti. Valtaosa ovista kuitenkin toimii ilman verkkovirtaa (myös iLOQ) ja kulku asuntoihin ei esty sähkökatkon aikana.
  3. Jääkaapit ja pakastimet sammuvat. Parhaiten ruoat säilyvät, kun kylmälaitteiden ovien avaamista vältetään. Mikäli katko pitkittyy, nopeasti pilaantuvia elintarvikkeita voi tarvittaessa siirtää väliaikaisesti parvekkeelle tai pihalle, mikäli asunnon sijainti sen mahdollistaa.
  4. Hissit lakkaavat toimimasta ja tämä voi aiheuttaa hissin pysähtymisen kerrosten väliin.
  5. Ilmanvaihtokoneet sammuvat ja sisäilman laatu heikkenee vähitellen. Tarvittaessa asuntoa voi tuulettaa pikaisesti ja hyödyntää ristivetoa mikäli mahdollista.
  6. Käyttövesiventtiilit jäävät johonkin asentoon ja käyttövesi voi olla vaarallisen kuumaa. Veden käytössä tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta.
  7. Jätevesipumput lakkaavat toimimasta. Tämän vuoksi vessojen käyttöä tulee välttää katkon aikana.
  8. Saunat ja pesulat ovat pois käytöstä. Pesuohjelmat voivat keskeytyä ja vaatteet jäädä koneeseen sähköjen palautumiseen saakka.
  9. Tietoliikenneyhteydet lakkaavat toimimasta ja myös matkapuhelinverkot voivat sammua katkon pitkittyessä.
  10. Sähkölaitteita ei tule kytkeä päälle katkon aikana ja esimerkiksi päälle jäänyt hella tulee sammuttaa, jotta se ei unohdu päälle sähköjen palauduttua.

Viranomaiset pyrkivät tiedottamaan sähkökatkoista etukäteen. Joissain tilanteissa myös suunnittelemattomat sähkökatkot ovat kuitenkin mahdollisia.

Myös Kiinteistöliitto on kerännyt nettisivuilleen ohjeita sähkökatkojen varalle.


PSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja oululaisille opiskelijoille

Tutustu asuntoihin ja asuinalueisiin ja tee hakemus! PSOASin valikoimasta löytyy niin soluja, yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

Tutustu tarkemmin millaista opiskelijaelämä PSOASilla on ja perehdy tarkemmin asumiseen, hakemiseen ja muuttamiseen liittyviin asioihin.