Maaliskuun puolivälin tienoilla Suomessa alkoivat ennenkuulumattomat ajat. Kiinasta muutamaa kuukautta aiemmin alkunsa saanut koronavirusepidemia kehittyi vähitellen pandemiaksi eikä siltä vältytty edes kaukaisessa Suomessa. Covid-19 viruksen vuoksi koulut ja ravintolat suljettiin, ihmisten kokoontuminen kiellettiin ja kulkuja rajoitettiin. Kouluilla ja useimmilla työpaikoilla siirryttiin etätyöskentelyyn. Ihmisten piti alkaa olla kotona.

Elämää poikkeustilassa

Nyt takana on jo yli kuukausi elämää poikkeustilassa. Epätavalliset olosuhteet ovat vaikuttaneet kaikkien elämään ja arki on ollut hyvin erilaista kuin ennen. Siinä missä aiemmin useimmat lähtivät aamulla opintojensa tai töidensä pariin, palasivat sieltä kotiin työpäivän jälkeen ja suuntasivat sitten harrastuksiinsa tai ystäviä tapaamaan, pyörii elämä monilla tällä hetkellä enimmäkseen omassa asunnossa ajoittaisia ruokakauppavierailuja lukuun ottamatta. On oltava kotona.

Myös PSOASin arki poikkeustilanteessa on ollut monella tapaa erilaista kuin normaalisti. Toimistot palvelevat vain välttämättömissä avainasioissa, huolto hoitaa asunnoissa vain kiireelliset työt ja työntekijät työskentelevät pääsääntöisesti kotoa käsin. Isännöintiin on raportoitu huomattavasti enemmän järjestyshäiriöitä kuin normaalisti. Ei kai tuo mikään ihme ole, kun on koko ajan vain oltava kotona.

Huomioidaan toisemme

Vaikka meidän kaikkien on nyt oltava kotona – kyllästymiseen asti – toivoisin, että me kaikki jaksamme säilyttää positiivisen vireen ja löydämme tilanteesta jotain hyvääkin. Onhan sentään kevät ja ulkoilukelit kohta parhaimmillaan. Huomioidaan myös naapurimme. Syyttömiähän he tilanteeseen ovat. Jotta kenenkään ei tarvitsisi itsekseen miettiä, miten toiset otetaan huomioon, on hyvä vilkaista yleisiä järjestyssääntöjämme. Niiden mukaan kun asustaa, on yhteiselo varmasti parin napsun verran sujuvampaa. Vaikka meidän kaikkien on nyt oltava kotona.

Jari Simonen

PSOAS, palvelupäällikkö


PSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja oululaisille opiskelijoille

Tutustu asuntoihin ja asuinalueisiin ja tee hakemus! PSOASin valikoimasta löytyy niin soluja, yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

Tutustu tarkemmin millaista opiskelijaelämä PSOASilla on ja perehdy tarkemmin asumiseen, hakemiseen ja muuttamiseen liittyviin asioihin.