PSOASin asukastoimikuntien ideakilpailun voittaja keksi idean, jolla saatetaan saada kukistettua Oulun kyseenalainen maine pyörävarkaiden luvattuna kaupunkina.

Lähes jokainen oululainen opiskelija on sen kokenut. Hetken, jona sydän jättää yhden lyönnin väliin ja polvet hieman notkahtavat. Sen punaisen minuutin, jolloin olisi pitänyt olla jo polkemassa luennolle, mutta onkin jumittunut tuijottamaan pyörätelineen tyhjää kohtaa, johon on edellisenä iltana jättänyt rakkaan menopelinsä.

”Tilanne on tuttu myös Toivoniemen Domus Botnicassa asuvalle Joona Rintamäelle. Linnanmaalla asuessaan Joonalta oli lähtenyt polkupyörästä satula ja matkamittari. Toivoniemestä on viety kokonainen pyörä. Heti kun pyörä ei ollut rungostaan kiinni, se lähti.

Sitten Joonan silmiin osui sopivasti meidän ja asukastoimikuntien järjestämä ideakilpailu. Kilpailussa etsimme parasta kehitysideaa, joka voittaisi 5000€ idean toteuttamiseen. Halusimme idean olevan aikaa kestävä ja asukkaita hyödyttävä.

Joonalta tuli kisaan idea Domus Botnican pyörätelineisiin tulevista ketjuista, joilla polkupyörän saa telineeseen rungostaan kiinni. Idea oli niin toimiva ja käytännöllinen, että valitsimme sen kilpailun voittajaksi.

Joona oli miettinyt, että vaikka joissain pyörätelineissä onkin ketjut, niissä ei ole mitään päätä, johon pyörän saisi hyvin kiinni. Taisi olla mies vähän hämilläänkin voitosta, kun sanoi ettei ajatellut ideansa menevän edes läpi.

Voittoidea käyttöön myös muissa kiinteistöissä

Voiton myötä ketjut saatiin Domus Botnican pyörätelineisiin 2018 loppuvuodesta. Idea on niin hyvä, että laajennamme sen myös muihin kiinteistöihimme. Ensimmäisenä sinne, missä on eniten pyörävarkauksia.

Pyörävarkaudet ovat koko Oulun ongelma. Toivoniemessä niitä kuitenkin on runsaasti, eikä vähiten ison pyörävaraston puuttumisen takia. Etenkin iltaisin hiljainen ja pimeä piha houkuttelee helposti pyörävarkaita. Tässä osassa kaupunkia on ollut vain ajan kysymys, milloin pyörä lähtee varkaan matkaan. Varsinkin laatupyöriä haetaan helposti.

Toivoniemeen pyörätelineet ovat tulleet aikanaan perusparannuksen myötä. Näyttävät telineet ovat arkkitehdin käsialaa. Niissä olevat ketjut eivät kuitenkaan ole olleet pyöriä vaan veden ohjaamista varten. Uudet ketjut ovat telineiden sivussa kiinni niin, että pyörän saa kiinnitettyä vaikkei se olisi edes telineessä. Ketjutkaan eivät toki kokonaan ehkäise pyörävarkauksia, mutta tekevät varastamisesta ainakin vaikeampaa.

Olemme PSOASilla erittäin tyytyväisiä ideakilpailun lopputulokseen. Tällaisia kisoja on mukava järjestää, koska näin saamme suoraan asukkailta tietoa, miten toimintaamme pitäisi kehittää ja mihin suuntaan.”

Matti Rimpinen, Asukasisännöitsijä


PSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja oululaisille opiskelijoille

Tutustu asuntoihin ja asuinalueisiin ja tee hakemus! PSOASin valikoimasta löytyy niin soluja, yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

Tutustu tarkemmin millaista opiskelijaelämä PSOASilla on ja perehdy tarkemmin asumiseen, hakemiseen ja muuttamiseen liittyviin asioihin.