Ympäristötekniikkaa Oulun yliopistossa opiskeleva Konsta tutki kahden PSOASin kohteen polttokelpoisen jätteen jätejaetta kolmen viikon ajan osana kandidaatin työtään.

Tutkimuksessaan hän käsittelee kotitalouksissa syntyvää ruokahävikkiä, Suomen jätelainsäädäntöä ja ruoan dyykkaamista (dumpster diving) ilmiönä. ”Polttokelpoiseen jätteeseen päätyy huomattava määrä kaikenlaisia elintarvikelajeja, kuten tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, valmisruokia, leipää ja muuta kuivamuonaa, maitotuotteita sekä myös herkkuja karkkien ja perunalastujen muodossa.” Konsta kertoo tutkimuksestaan.  ”Yllättävintä oli huomata, kuinka paljon löytyi avaamattomia pakkauksia, esimerkiksi leipää ja lämmitettäviä valmisruokia. Näiden kohdalla oli lähes aina kyse pakkausten päivämäärämerkinnöistä; kun pakkausten parasta ennen- tai viimeinen käyttöpäivä -merkintä oli mennyt umpeen, ei ruoan syömäkelpoisuutta oltu tarkistettu edes katsomalla, saati haistamalla ja maistamalla. Lähes kaikki näistä olivat sitten täysin normaalissa kunnossa olevia elintarvikkeita.”

Vastuullisuus kuuluu oleellisena osana PSOASin arvoihin ja haluammekin kannustaa myös asukkaitamme muuttamaan kulutustottumuksiaan kohti energiaviisaampaa elämäntapaa.

Jätteiden lajittelusta voit lukea lisää: https://www.psoas.fi/asumisopas/jatehuolto-ja-lajittelu/

Lisätietoa mm. parasta ennen -päiväyksistä löydät täältä


PSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja oululaisille opiskelijoille

Tutustu asuntoihin ja asuinalueisiin ja tee hakemus! PSOASin valikoimasta löytyy niin soluja, yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

Tutustu tarkemmin millaista opiskelijaelämä PSOASilla on ja perehdy tarkemmin asumiseen, hakemiseen ja muuttamiseen liittyviin asioihin.