Asuinympäristön kodikkuus ja viihtyisyys riippuu paljolti myös siitä, kuinka hoidettuina ja siisteinä talon yhteiset tilat ja piha-alueet pidetään.

Ensivaikutelma asuinalueesta, kiinteistöstä ja sen asukkaista muodostuu juuri näistä seikoista.

Porrashuone ja hissi

Porrashuoneet hisseineen ovat kerrostalon eniten käytettyjä yhteisiä tiloja, jotka eivät kuitenkaan sovi kokoontumispaikoiksi. Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niille varatuissa paikoissa. Porrashuone sekä tuulikaappi eivät ole esim. lastenvaunujen, turvaistuimien, kesä- ja talvilelujen eikä ulkoiluvälineiden säilytyspaikka. Porrashuoneiden ulko-ovissa on yleensä sähkölukot, joilla ne lukitaan yöksi. Lukitsemisen jälkeen ovista kulkevan tulee huolehtia, että ovi lukkiutuu uudestaan. Joissakin kiinteistöissä on ovikoodi, jolloin ovet ovat lukittuna ympäri vuorokauden. Ovikoodi on tarkoitettu vain kiinteistön asukkaiden käyttöön. Ovikoodia ei suositella annettavaksi edes parhaimmalle ystävälle porrashuoneiden ym. tilojen väärinkäytön vuoksi. Jos havaitset iltaisin tai öisin porrashuoneissa asiattomia kulkijoita, ilmoita siitä päivystävälle kiinteistönhoitajalle. Ovikoodin saat alueesi asukastoimikunnalta.

Parveke

Yhteiset ja huoneistojen omat parvekkeet on tarkoitettu makuu- ym. vaatteiden tuuletukseen. Mattojen tomutus parvekkeella on kielletty. Parvekkeelta ei saa heitellä myöskään roskia. Parvekkeiden puhtaanapito kuuluu niiden käyttäjille. Parvekkeet on pidettävä siisteinä ja talvisin niistä on luotava lumet pois. Parvekkeilla grillaaminen yms. vastaava toiminta on myös kielletty. Mahdolliset pyykinkuivausnarut on sijoitettava siten, etteivät ne näy pihalle tai kadulle. Parvekkeiden kaiteiden ulkopuolella ei saa pitää riippumassa mitään. Mikäli asennat parvekkeen sisäpuolisen kukkalaatikon tms. parvekekaiteeseen, huolehdi kaiteen suojaamisesta

Huoneistovarastot ja muut varastot

Ulkoiluvälineille, kuten polkupyörille, suksille ja usein myös lastenvaunuille, on kiinteistöissä yleensä omat säilytystilansa. Ulkoiluvälinevarasto ei ole lasten leikkipaikka. Itse kunkin etu on huolehtia, että ovet ovat lukossa. Kutakin asuntoa varten on yleensä mahdollista varata huoneistokohtainen irtainvarasto, jonka lukituksesta asukas huolehtii itse. Jos talossa on erilliset kylmäkellarikomerot, on asukkaan samoin itse lukittava oma komeronsa. Vapaa huoneistovarasto varataan useimmissa kohteissa OmaPSOAS järjestelmän kautta. Huoneistovarastojen ja muiden varastojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita paloturvallisuussyiden vuoksi. Sisätiloissa ei saa myöskään säilyttää vaarallisia aineita (bensakanistereita, kaasua tai muita palavia nesteitä). Tyhjennä myös em. varastot omista tavaroistasi poismuuton yhteydessä. Mikäli varastoon jätetään tavaroita, koituu sen tyhjentämisestä kustannuksia, jotka joudutaan perimään pois muuttavalta asukkaalta.

Sauna

Saunavuorot on tarkoitettu kiinteistön asukkaiden käyttöön. Saunominen on ilmaista. Saunavuorot varataan OmaPSOASin kautta alueen asukastoimikunnan määrittelemien periaatteiden mukaisesti. Jätä sauna jälkeesi siistittynä, sellaisena kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa. Varustaudu omin laudeliinoin. Lemmikkieläinten vieminen saunatiloihin on kielletty. Talosaunassa ilmastointi on järjestetty koneellisesti. Ilmastointijärjestelmän säätö kuuluu ammattilaisten tehtäviin. Samoin löylyhuoneen termostaatin säätö on kielletty, sillä se voi aiheuttaa saunan ylikuumenemisen. Löylyhuoneen puurakenteiden huuhtelu suihkuttamalla ennen ja jälkeen saunomisen lyhentää puurakenteiden ikää, ja pahimmassa tapauksessa se saattaa aiheuttaa puuosien lahoamista ja jopa homevaurioita. Niinpä kohtuutonta veden käyttöä löylyhuoneessa onkin vältettävä.

Pyykkitupa

Ohjeet pyykkituvan käytöstä löytyvät pyykkituvasta. Pyykkivuoroja varataan OmaPSOASin kautta, Tutustu koneiden käyttöohjeisiin huolellisesti ennen käyttöä. Pyykkitupien käyttö on kaikissa kiinteistöissä maksutonta. Muista pestä kaarituelliset rintaliivit pesupussissa, jottei pyykkikone rikkoonnu. Mattoja ei saa pestä pyykkituvan koneissa, koska ne eivät kestä märkien mattojen painoa. Lemmikkieläinten, polkupyörien tai lastenvaunujen peseminen ym. huoltotoimenpiteet pyykkituvassa on myös kielletty.

Kuivaushuone

Kuivaa pyykkisi mieluummin kuivaushuoneessa kuin asunnossasi, sillä jatkuva pyykin kuivattaminen huoneistossa voi aiheuttaa kosteusongelmia. Lämpöpuhallinta ei saa käyttää yöaikana. Kuivunut pyykki on haettava pois mahdollisimman pian, jotta tilaa vapautuu seuraavalle käyttäjälle.

Kuivausrumpu

Pyykki kannattaa kuivattaa kuivausrummussa. Tutustu huolellisesti kuivausrummun ohjeisiin ennen käyttöä, ettei pyykkisi vahingoitu. Kuivausrumpua saa käyttää vain pestyn pyykin kuivaamiseen.

Harrastustilat

Kerho- ja askarteluhuoneiden käytöstä, järjestyksestä ja siivouksesta huolehtii alueen asukastoimikunta ellei toisin ole sovittu. Alueesi asukastoimikunnilta voit tiedustella monipuolisten harrastustilojen sijainnista ja varauksista. PSOASin kerho- ja askarteluhuoneet on tarkoitettu kaikille PSOASin asukkaille. Huolehdithan, että ulkopuolisia ei pääse kerhotiloihin. Jos päästät kerhotiloihin tuttua/tuntematonta väkeä, olet vastuussa vierailijoista.

Piha- ja leikkialueet

Yhteiset talkoot ja asukkaiden omatoimisuus edistävät viihtyvyyttä ja auttavat tuntemaan naapureita. Leikkialueet ja -välineet on suunniteltu vain lasten käyttöön. Kotieläinten ulkoiluttaminen näillä alueilla on kielletty. Huoneistopihan kunnossapitovastuu on asukkaalla.

Pysäköinti

Parkkipaikat voi varata OmaPSOASin kautta. Omalle autopaikalle väärin pysäköityneestä autosta voi ilmoittaa isännöitsijälle. Ajoneuvolla ajaminen pihateillä ja käytävillä on kielletty lukuun ottamatta välttämätöntä hälytys- ja huoltoliikennettä. Kiellettyä on myös luvaton ja liikennemerkkien vastainen pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle pysäköintipaikalle. Väärin pysäköidyt autot haittaavat mm. huolto- ja hälytysajoa. Romuajoneuvojen säilyttäminen pihoilla ja paikoitusalueilla on myös kielletty. Poiskuljetuksen kustannuksista vastaa aina ajoneuvon haltija. Sähköturvallisuuslakiin perustuen PSOASin kiinteistöissä kielletään jättämästä autolämmityksen liitäntäjohtoa ja/tai jatkojohtoa kytketyiksi ulkopistorasiaan silloin, kun siihen ei ole kytkettynä autoa. Pistorasioihin jätetyt johdot kerätään pois PSOASin toimesta. Myös pistorasiakotelot tulee aina pitää lukittuina. Ohjaa vieraasi pysäköimään vieraspaikoille tai kadun varteen. Muilla kuin P alueilla saa pysähtyä väliaikaisesti ainoastaan muuton tai muun vastaavan huoltoajon yhteydessä tapahtuvaa lastaus- tai purkutyötä varten ja niin, ettei se haittaa muuta liikennettä. Tällaisessa tapauksessa tulee laittaa tuulilasiin lappu, jossa ilmoitetaan muutosta tai raskaiden esineiden kuljetuksesta. Lisäksi lappuun on merkittävä huoneiston osoite sekä kuljettajan puhelinnumero. Mikäli kiinteistönhoitaja huomaa virheellisesti pysäköidyn ajoneuvon, hän on velvoitettu kutsumaan paikalle pysäköinninvalvojan sakottamista varten.


PSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja oululaisille opiskelijoille

Tutustu asuntoihin ja asuinalueisiin ja tee hakemus! PSOASin valikoimasta löytyy niin soluja, yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

Tutustu tarkemmin millaista opiskelijaelämä PSOASilla on ja perehdy tarkemmin asumiseen, hakemiseen ja muuttamiseen liittyviin asioihin.