PSOASin toiminnassa vastuullisuus on tärkeä arvo, ja sen eri osa-alueet ovat näkyneet myös UNOn rakentamisessa ja suunnittelussa. Asuminen on yksi merkittävimmistä henkilökohtaisen hiilijalanjälkeen vaikuttavista tekijöistä. Kestävästi valittu asumismuoto auttaa pienentämään elämisen päästöjä. UNOssa kestävyys on huomioitu monella tavalla.

Kestävyys ja ekologiset arvot tulevat esiin UNOssa monella tavalla – lähtien sijainnin valinnasta sekä kovalla kulutuksella olevista materiaaleista. Materiaalivalinnoissa on käytössä elinkaariajattelu: kun materiaalit ovat mahdollisimman kestäviä, niiden elinkaari on pidempi.

“Vuokra-asumisessa materiaaleja kulutetaan ihan eri tavalla, kuin vaikkapa omistusasunnoissa. Kiintokalusteet ovat asukkaan sijaan PSOASin vastuulla, joten on myös ekologista valita ne mahdollisimman kestävästi”, kertoo PSOASin kiinteistöpäällikkö Eerik Junnikkala.

UNOn sijainti Välkkylässä, olemassa olevan infrastruktuurin äärellä, on myös kestävä valinta, koska sähkö-, lämpö- ja vesi-infraa ei tarvitse rakentaa alusta, vaan ne saadaan valmiista runkoverkostosta.

Kestävämpien energia- ja liikkumismuotojen mahdollistaminen

Asumisen suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat energiankulutuksesta. UNOn pysäköintitalon katto ja tornitalon sähköistys on suunniteltu niin, että se tukee aurinkopanelointia.

“Aurinkosähkölle tehdään varaukset taloon, jotta oman aurinkovoimalan käyttöönotto olisi tulevaisuudessa mahdollisimman helppoa. Jokaiseen asuntoon tulee myös digitaaliset näytöt, joiden kautta voi seurata omaa energian- ja vedenkulutustaan. Yleisissä tiloissa valaisimet toimivat liiketunnistimella, jotta valot eivät ole turhaan päällä.”

Tornitalon keskeinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella kannustaa kestävään elämäntapaan: auto ei ole välttämätön, kun vierestä kulkee busseja moneen suuntaan ja pyöräilyyn on tarjolla vertaansa vailla olevat fasiliteetit.

“Kajaanintien varteen, ihan UNOn viereen, on rakenteilla Hiukkabaana, jota pitkin on hyvä huristella polkupyörällä. UNOn yhteydessä on yli 190 lukittavaa pyöräpaikkaa, joista seitsemän on erikoispyörille. Pihassa on vielä 136 pyöräpaikkaa. Koko Välkkylän alueella on yhteensä 1200 pyöräpaikkaa.”

Unon alakertaan valmistuu huoltotila, jossa on pyörän pesupaikka ja korjausteline sekä työkaluja pyörän huoltamista varten. Parkkitalossa on myös oma pyöräkatos ja jopa vieraspaikkoja pyörille kyläilyjä varten. Autopaikkoja on vähemmän, uuteen autorakennukseen tulee 91 autopaikkaa, joissa kaikissa on sähköauton latausmahdollisuus.

“Haluamme keskittää autopaikat yhteen nurkkaukseen, jotta keskipiha on viihtyisämpi ja paremmin asukkaiden hyödynnettävissä. Sinne tulee grillikatos ja petankkikenttä. Näiden kautta mahdollistamme myös paremman yhteisöllisyyden.”

Sosiaalinen vastuullisuus näkyy yhteisöllisyyteen panostamisessa

UNOssa on panostettu mittavasti yhteisöllisyyteen. Koko talon alakerta on suunniteltu arjen kohtaamisille: pohjakerroksessa on pesutupa, oleskelutila sekä opiskelutiloja. Alakerta on kuin opiskelijoiden toinen olohuone, jonne kannustetaan tulemaan viihtymään.

“Alakerrassa on neljän metrin sisäkorkeus sekä paljon lasiseiniä, jotta ihmiset eivät piiloutuisi seinien taakse, vaan kohtaisivat toisiaan. Heti sisään tullessa näkee, onko paikalla muita. Postia ei jaeta asuntoihin, vaan alakerran postilokeroihin. Pesutuvan vieressä on viihtyisät tilat, jotta asukkaat voisivat pyykinpesun ajan istuskella jutustelemassa siellä muiden seurassa”, Junnikkala kertoo.

Yläkerrassa yhteisöllinen oleminen jatkuu. Asukkaiden kuntosalilta on merinäköalat ja saunatilassa on yhteinen, iso lasitettu terassi. Kuntosali ja pyöräilyyn panostaminen kannustavat myös asukkaita liikunnalliseen elämäntapaan. Sekin on osa vastuullisuusajattelua: liikunnallinen elämäntapa on paitsi kestävää, myös terveydelle hyväksi.

UNOn työmaa on rakentamisvaiheessa Suomen siistein ja siksi lopputuloksessa päästään parhaimpaan puhtausluokka P1:seen. varmistetaan, että sisäilma on raikas heti muutettaessa uuteen rakennukseen. Myös esteettömyys on huomioitu. Kahdeksan prosenttia asunnoista on esteettömiä ja talon kahteen hissiin mahtuvat pyörätuolitkin.


PSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja oululaisille opiskelijoille

Tutustu asuntoihin ja asuinalueisiin ja tee hakemus! PSOASin valikoimasta löytyy niin soluja, yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

Tutustu tarkemmin millaista opiskelijaelämä PSOASilla on ja perehdy tarkemmin asumiseen, hakemiseen ja muuttamiseen liittyviin asioihin.