Taas on aika karkelon – toisetkin huomioiden!

Juhliminen tekee illoista nopeita ja aamuista hitaita. Kavereiden tapaaminen ja silloin tällöin juhliminen kuuluu ehdottomasti arjen vastapainoksi ja normaaliin elämiseen. Juhlissa rentoudutaan, luodaan muistoja ja solmitaan verkostoja. Valitettavasti lukuisista hyvistä puolista huolimatta juhlimisen ja kemujen huonot puolet saa naapurustossa, kuten kirjoituksessanikin, ison roolin.

Naapurista alati kantautuva jytke ja melu tekevät seinän takana asuvan elämästä haasteellista. On ymmärrettävää, että vastentahtoisesti yöllä valvominen ärsyttää ja hankaloittaa päivän toimiin keskittymistä. Naapuruston soljuvan rinnakkaiselon sujumiseksi opiskelija-asuntoihinkin on laadittu järjestyssäännöt. Järjestyssäännöt asettavat normit yleiselle asumiselle, mutta tärkeintä on jokaisen henkilökohtainen asennoituminen sääntöihin ja naapureihin. Haluan painottaa naapureiden kunnioittamisen ja erilaisuuden arvostamisen tärkeyttä. Haluan painottaa välittämistä ja suoraselkäisyyttä.

Anteeksipyyntö – joskus paikallaan paikkaamaan naapurisopua

Kun juhlien alkamisen- ja päättymisen ajankohdista ilmoittaa etukäteen, pahoittelee häiriötä ja pysyy lupaamassaan, naapuruston mielipahaa voi merkittävästi vähentää. Ja jos mokaa ja juhlat lähtee lapasesta, niin suosittelen ojentamaan selän suoraksi, kakistamaan kurkun selväksi ja rohkeasti mennä pyytämään anteeksi. Suuri osa asukkaistamme asuu ensimmäisessä omassa kodissaan jolloin oman elämän opettelu on aivan normaalia ja ylilyöntejäkin voi sattua.

Ylilyöntejä kuten kiljumista, karjumista ja tappelua ei tarvitse naapurin kuunnella. Mikäli haluaa voi niistä käydä naapurin juhlaporukkaa huomauttamassa tai pyytää virkavaltaa rauhoittamaan tilanteen. Opiskelija-talojen yhteydessä on useassa kohteissamme kerhohuoneita jotka ovat asukkaiden vapaasti varattavissa. Niihin elämää ja meininkiä mahtuu enemmän ja niissä juhlittaessa naapureiden yöunet yleensä häiriintyvät vähemmän. Sikailemaan ei saa tosin ryhtyä sielläkään ja omat jälkensä on siistittävä.

Elämää ja meininkiä – ei sikailua

Varma keino järjestää itselle häätö on jatkuva riehuminen, toistuva rappukäytävissä reuhaaminen, tappeleminen, naapureiden häirintä ja piittaamattomuus yhteisistä säännöistä. Joskus muistoksi lähetämme perään myös laskun koko komeuden siivoamisesta ja korjaamisesta. On hyvä muistaa, että vaikka lauma norsuja saisi vahingon aikaan, huoneiston haltija siitä vastaa.

Pienistä en toivo kenenkään kuitenkaan nipottavan – Ystävien tapaaminen, kantapäillä astuminen ja yöaikaan vessanvetäminen kuuluu ihmisoikeuksiin!

Mukavaa pikkujouluaikaa toivottaen, Leena

Artikkelin kirjoittaja Leena Neuvonen on PSOASin uusi kiinteistöpäällikkö, joka aloitti tehtävässään syyskuussa 2016. Leena on lupautunut kirjoittelemaan ajoittain PSOASin kiinteistöpuolen kuulumisia blogimaiseen tyyliin tässä sähköisessä asiakaslehdessämme.PSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja oululaisille opiskelijoille

Tutustu asuntoihin ja asuinalueisiin ja tee hakemus! PSOASin valikoimasta löytyy niin soluja, yksiöitä, kaksioita kuin perheasuntojakin.

Tutustu tarkemmin millaista opiskelijaelämä PSOASilla on ja perehdy tarkemmin asumiseen, hakemiseen ja muuttamiseen liittyviin asioihin.