Voit käyttää tätä muistilistaa muuttaessasi PSOASille asumaan.

Allekirjota vuokrasopimus. Vuokrasopimus tehdään joko toistaiseksi tai määräaikaiseksi. Vuokrasopimus allekirjoitetaan sähköisesti Visma Signin tarjoamalla allekirjoituspalvelulla. Henkilön ollessa alaikäinen, allekirjoittaa huoltaja vuokrasopimuksen asuntotoimistossa. Vuokrasopimus allekirjoitetaan sen jälkeen, kun vakuusmaksu on maksettu. Perheasunnoissa vuokrasopimuksen allekirjoittavat molemmat osapuolet.

Hae avaimet.Avaimet saat asuntotoimistosta vuokrasuhteen alkaessa. Riippuen asuntosi sijainnista, saat avaimet joko Mannenkadun asuntotoimistosta (eteläisen kiinteistöhuoltoalueen kohteet) tai PSOAS Loungesta (pohjoisen alueen kohteet). Kesäaikana 6.6. – 4.9. avaimet haetaan Mannenkadun toimistolta. Avaimella pääset asunnon lisäksi asukkaille tarkoitettuihin yhteistiloihin. Avain on henkilökohtainen, sitä on käytettävä vastuullisesti ja huolellisesti ja häviämistapauksista on syytä ilmoittaa asuntotoimistoon välittömästi.

Mikäli kadotat avaimen, turvallisuussyistä lukko sarjoitetaan aina ja kustannuksista vastaa asukas. Jos haluat teettää lisäavaimia, se on mahdollista asuntotoimiston kautta, pois muuttaessasi kaikki avaimet on palautettava.

Rekisteröidy OmaPSOASiin. OmaPSOASin kautta voit varata pyykki- ja saunavuoroja sekä autopaikat ja varastokopin. Lisäksi PSOAS hyödyntää järjestelmään syötettyjä yhteystietoja asukastiedottamisessa. Palveluun pääset kirjautumaan osoitteessa www.omapsoas.fi. OmaPSOAS -tunnuksesi säilyy samana vaikka muutat sisäisesti toiseen asuntoon.

Täytä huoneistokortti. Muutettuasi asuntoon tarkasta välittömästi huoneiston kunto ja ilmoita PSOASille havaitsemistasi vioista ja puutteista neljän päivän kuluessa täyttämällä huoneistokortti OmaPSOASissa. Näin toimien varmistat, ettet itse joudu vastuuseen edellisen asukkaan mahdollisesti aiheuttamista vaurioista. Tee myös korjattavista vioista vikailmoitus mahdollisimman pian.

Tee muuttoilmoitus. Muista tehdä muuttoilmoitus. Kätevästi muuttoilmoituksen teet puhelimen 0203 456 456 tai netin kautta www.vaestorekisterikeskus.fi tai www.posti.fi.

Tee sähkösopimus. Yleisesti perhe ja yksiöasukkaat maksavat kulutusenergian valitsemalleen sähköyhtiölle. Sopimuksen voi tehdä helposti netissä. Muista ilmoittaa muutostasi myös sähköyhtiöllesi. Oulun Energia laskuttaa aina sähkön siirtomaksun.

Muista hankkia kotivakuutus. Selvitä kotivakuutuksesi ehdot omasta vakuutusyhtiöstäsi. Muutamien kymppien vuosikustannuksella voit säästää tuhansia euroja. PSOASin kiinteistön täysarvovakuutus korvaa kiinteistölle aiheutuneet vahingot, mutta asukkaan irtaimistoon kohdistuneita vahinkoja se ei tavallisesti korvaa. Esimerkiksi vesivuodon aiheuttamia vahinkoja se ei korvaa.

Tarkista palovaroitin. Tulipalon syttyessä on jokainen hetki kallis. Savu täyttää huoneen yleensä 2–3 minuutissa. Palovaroitin reagoi savuun ja herättää nukkuvan ihmisen. Jos asunnossa ei ole palovaroitinta, tulee se asukkaan itse hankkia. Asukas on vastuussa palovaroittimen kunnosta. Palovaroittimen paristo tulee muistaa vaihtaa kerran vuodessa. Palovaroitin ilmoittaa lyhyillä merkkiäänillä, milloin paristo on vaihdettava. Pidä palovaroitin aina toimintavalmiina, savu voi tulla vaikka tyhjästä naapurihuoneistosta!

Tulipalon syttyessä on jokainen hetki kallis. Savu täyttää huoneen yleensä 2–3 minuutissa. Palovaroitin reagoi savuun ja herättää nukkuvan ihmisen. Jos asunnossa ei ole palovaroitinta, tulee se asukkaan itse hankkia. Asukas on vastuussa palovaroittimen kunnosta. Palovaroittimen paristo tulee muistaa vaihtaa kerran vuodessa. Palovaroitin ilmoittaa lyhyillä merkkiäänillä, milloin paristo on vaihdettava. Pidä palovaroitin aina toimintavalmiina, savu voi tulla vaikka tyhjästä naapurihuoneistosta!

Hanki nettiyhteys. Kaikissa PSOASin opiskelija-asunnoissa on mahdollisuus DNA:n kiinteään Internet-yhteyteen. Lisätietoja nettipalveluista saat DNA:n asiakaspalvelusta numerosta 044 144 044 tai osoitteesta dna.fi/PSOAS.

Hae asumistukea. Sinulla on mahdollisuus saada tukea asumiskustannuksiisi. Kela käsittelee opiskelijoiden asumistukiasiat. Lisätietoja saat Kelan toimistosta, Sepänkatu 18 tai www.kela.fi.

Muista maksaa vuokrasi. Vuokra on maksettava kunkin kuukauden 5. päivään mennessä PSOASilta saadulta henkilökohtaisella vuokranmaksulomakkeella. Vuokraan sisältyvät kaikissa asunnoissa vesikulut (poikkeuksena Villentalo) ja lämmityskulut. Lue lisää vuokranmaksusta täältä.

Tutustu kämppäkaveriisi. Muistathan, että soluasuntoon muuttaessa tulee yhdessä solun muiden asukkaiden kanssa sopia solun ”yhteisistä pelisäännöistä”, jotta yhteiset tilat pysyvät kunnossa ja siisteinä.

Ole tarkkana sisustamisessa. Esineiden kiinnittämisessä seinäpintoihin on käytettävä seinillä olevia kiinnityslistoja. Listojen puuttuessa saa huoneeseen asentaa 2–3 kpl asianmukaisia kiinnityskoukkuja ripustusohjeita noudattaen. Tarrakoukkuja saa kiinnittää vain wc-/kylpyhuoneiden kaakelipintoihin. Esineiden kiinnittämistä ikkunoiden ja ovien karmeihin ei saa tehdä. Ovien ja komeroiden pintojen rikkominen on ehdottomasti kielletty. Kiinteästi asennetut esineet on muuton yhteydessä jätettävä paikoilleen. Älä kiinnitä palapeilejä. Huoneet vuokrataan kalustamattomina.