Usein kysytyt kysymykset

Klikkaamalla kysymystä voit lukea/piilottaa vastauksen.

  • Asukasvalinnan kriteerit

    Asukasvalinnan kriteerit

    Haluamme tarjota seuraavin pelisäännöin kaikille hakijoille mahdollisimman tasapuoliset ja oikeudenmukaiset mahdollisuudet päästä asukkaaksi PSOASin asuntoihin:

    1. Hakemukset käsitellään ja asetetaan jonoon saapumisjärjestyksessä.
    2. Hakemukset ovat voimassa 60 vuorokautta. Hakemuksen voi uusia kätevästi ilmoituksella asuntotoimistoon esim. sähköpostilla (asuntotoimisto@nullpsoas.fi).
    3. Jos jokin asunto on varaamatta vielä 5 työpäivää ennen seuraavan kuunvaihdetta, asunto laitetaan vapaaseen hakuun kaikille.
    4. Elo- syys- ja lokakuussa uudet aloittavat ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat ovat etusijalla. Kyseisen ajanjakson vilkkauden vuoksi sisäisiä siirtoja ei tarjota ennen lokakuun alkua.
    5. Yksiöihin sisäiset ja uudet hakijat ovat kaikki samassa jonossa. Asuntoja tarjotaan hakemuksen jättöpäivämäärän mukaisessa järjestyksessä.
    6. Vuokratalon omistajan on valittava asukkaat valtion tuella rakennettuihin vuokra-asuntoihin toimialaa koskevien lakien ja asetusten mukaisesti. Asukasvalinnassa kysytään ja huomioidaan tämän vuoksi hakijan asunnontarve, tulot ja varallisuus. Esimerkiksi palkkaa saaville tutkijoille ja jatko-opiskelijoille tarjotaankin asuntoja ensisijaisesti kohteista, joissa edellä mainitut käyttörajoitukset eivät ole voimassa.

    Lähetä hakemuksesi nyt heti, näin opiskeluaikainen koti löytyy mahdollisimman nopeasti.

  • Asuntokohteet

    ASUNTOKOHTEET

    Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön kohteissa eivät rappaukset rapise.

    PSOAS on panostanut viime vuodet yhä enemmän asuntokohteidensa peruskorjaukseen ja ajanmukaistamiseen. Samaan aikaan säätiöllä on ollut käynnissä useita suuria rakennushankkeita eri puolella Oulua.

    Tulos on tässä: noin 1 300 perheasuntoa, 770 yksiötä ja 1 800 kimppa-asuntoa (soluasuntoa). Asuntopaikkoja PSOASilla on tarjolla lähes 5 300. Kaikissa PSOASin asuntokohteissa on kiinteä internet-yhteys ja asukkaiden viihtyvyyteen panostetaan asukastoimikuntatoiminnalla.

    Tutustu kohteisiimme kohteet-osiossa. Jokaisessa kohde-esittelyssä on tärkeimmät tiedot kohteesta. Huomaa, että kaikkia kohteiden asuntoja ei ole listattu kohde-esittelyissä. Ellemme löydä sinulle juuri toiveidesi mukaista asuntoa, voimme tarjota vastaavanlaista vaihtoehtoa samasta kohteesta.

    Asumismuodot

    Soluasunto (=kimppakämppä)

    Yksineläjälle kimppa-asunto on hyvä ja edullinen vaihtoehto. Kimppa-asunnossa asuu 2-7 henkeä. Jokaisella on oma lukittava huoneensa. Keittiö ja kylpyhuone on yhteinen. Kimppa-asunnoissa ei ole kalusteita. Jos haluat asua tutussa seurassa voit myös vuokrata koko huoneiston yhdessä ystäviesi kanssa.

    Yksiö

    Suosittu, joskin kalliimpi ja vaikeammin saatava asuntotyyppi on yhdelle opiskelijalle tarkoitettu pienasunto. Sisäisillä hakijoilla on näihin etusija (ks. asukasvalinnan kriteerit).

    Perheasunto

    Perheasunnoissa on yleensä 2-3 huonetta ja keittiö/keittokomero. Asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti avo- ja aviopareille sekä lapsiperheille. Mutta asuntoja voidaan myös vuokrata ystäville kimppakämpiksi.

    Huomaa, että asunnot vuokrataan kalustamattomina.

  • Asuntotoimisto

    ASUNTOTOIMISTO

    Kaikissa asumiseen liittyvissä kysymyksissä voit lähestyä asuntotoimiston palveluneuvojia. Mikäli heiltä ei löydy suoraan vastausta, opastavat he sinut oikean henkilön puoleen.

  • Hakeminen

    HAKEMINEN

    PSOASin asuntoja voi hakea kuka tahansa Oulussa opiskeleva. Voit jättää hakemuksesi joko PSOASin asuntotoimistossa tai näillä internet-sivuilla.

    Opiskelija-asuntoa on haettava hakulomakkeella. Voit täyttää asuntohakemuksen joko Internetissä tai asuntotoimistossa. Hakemus on voimassa 60 päivää ja hakijan on huolehdittava hakemuksen uusimisesta. Uusiminen käy kätevimmin joko sähköpostitse tai puhelimitse asuntotoimiston avulla. Yleensä asuntoja valitettavasti joutuu jonottamaan ja jonotustietoja ei voi saada. Otamme heti yhteyttä sinuun, kun asunto tulee kohdalle.

    Ketkä voivat hakea opiskelija-asuntoa?

    PSOASin asuntoja voivat hakea kaikkien Oulussa toimivien peruskoulun jälkeisten oppilaitosten opiskelijat; korkeakoulujen, keskiasteen opistojen ja oppilaitosten, lukioiden sekä ammatillisten oppilaitosten tai niihin rinnastettavien oppilaitosten opiskelijat. Lue myös asukasvalinnan kriteerit.

    Liitteet

    Sinun täytyy toimittaa hakemuksen liitteenä opiskelutodistuksesi tai todistus oppilaitokseen hyväksymisestä. Opiskelutodistus täytyy esittää viimeistään silloin, kun vuokrasopimus allekirjoitetaan.

    Vakuusmaksu

    Vakuusmaksu on maksettava ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Maksu on asukkaan takuu siitä, että hän huolehtii velvollisuuksistaan ja hoitaa asuntoaan hyvin. Maksun suuruus on kimppa-asunnoissa 250€/asukas ja muissa asunnoissa 400€.

    Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantaja voi periä vakuusmaksusta esimerkiksi asukkaan aiheuttamien vaurioiden tai ylimääräisen siivouksen aiheuttamat kulut. Mikäli asunto on kunnossa ja kaikki velvoitteet hoidettu, vakuusmaksu palautetaan asukkaan ilmoittamalle pankkitilille kuukauden sisällä vuokrasopimuksen päättymisestä.

  • Hakulomake

    HAKULOMAKE

    Täytä hakemus tarkasti, on erittäin tärkeää että yhteystiedot ovat oikeat; sekä yhteystietoja.

    Katso myös hakulomakkeen täyttöohjeet ja usein kysytyt kysymykset ennen lomakkeen täyttöä.

  • Kuinka kauan hakemus on voimassa ja kuinka se uusitaan?

    60 päivää ja hakemuksen voi uusia joko puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Uutta hakemusta ei tarvitse laittaa. PSOAS ei lähetä uusimisesta muistutusta, joten hakijan on itse muistettava uusiminen.

  • Kuka on sisäinen hakija?

    Sisäinen hakija on henkilö, joka on vuokrasopimussuhteessa PSOASin kanssa. Aikaisemmat asumiset PSOASilla eivät vaikuta asiaan (jos olet välivuokralainen, et ole sisäinen hakija).

  • Mikä on sisäinen siirtomaksu?

    Sisäisestä siirrosta peritään asukkaalta siirtomaksu. Siirtomaksulla katetaan siirron aiheuttaman työn kustannukset. Maksusta annetaan lasku uuden vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

  • Mitä tapahtuu, jos perun tarjouksen?

    Jos sinulle tarjotaan hakukriteeriesi mukaista asuntoa ja haluat perua tarjouksen, ota yhteyttä asuntotoimistoon. Hakemustasi pyritään tarkentamaan niin, että seuraava tarjous vastaisi mahdollisimman hyvin toiveitasi.

  • Mitä teen jos hakemus ehtii jo vanhentua?

    Hakijan on laitettava uusi hakemus, koska ohjelma poistaa automaattisesti hakemuksen jonosta 60 päivän jälkeen.

  • Monentenako olen jonossa ja koska voin odottaa tarjousta?

    Valitettavasti ohjelma ei anna jonosijoituksia, joten suoraa vastausta ei voi antaa. Asunnot tarjotaan siinä järjestyksessä kun on hakemuksen jättänyt. Kun hakemuksesi on voimassa otamme sinuun heti yhteyttä kun sinulle löytyy sopiva tarjottava asunto. Tarjousajankohtaa ei voi ennakoida, koska esimerkiksi irtisanomisten määrä vaihtelee.

  • Onko PSOASin asunnoissa kaapeli-tv vai antennit?

    PSOASin asunnoissa on kaapeli-tv. Hankkiessasi digibox:ia varmista, että voit palauttaa laitteen, jos digilähetykset eivät jostain syystä näy.

  • Rekisteriseloste

    HENKILÖTIETOJEN TALLENNUS

    Asumispalveluita tarjotessaan PSOAS joutuu käsittelemään ja tallentamaan henkilötietoja ja muita asukastietoja eri rekistereihin.

    Tietojen käsittely perustuu asiakassuhteeseen, muuhun asialliseen yhteyteen tai asiakkaan antamaan suostumukseen. Asiakkaan yksityisyyden ja henkilökohtaisten tietojen suojaamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Rekistereistä, joissa tietoja käsitellään, on laadittu asianmukainen rekisteriseloste. Rekisterinpitäjänä PSOAS kiinnittää erityistä huomiota siihen, että tietoja käsitellään laillisesti ja hyvää tiedonkäsittelytapaa noudattaen.

  • Täytyykö perhehakijoiden tai -asukkaiden olla molempien opiskelijoita?

    Riittää, että toinen opiskelee Oulussa ja tällöin hän on päähakija tai -vuokralainen.

  • Vaikuttaako jonotuksessa lääkärintodistus, elämäntilanne tms.?

    Ei vaikuta. Kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus saada asunto hakemisjärjestyksessä eli pisimmän ajan jonossa ollut saa tarjouksen ensimmäisenä.

  • Vakuusmaksu

    VAKUUSMAKSU

    Vakuusmaksu on maksettava ennen
    vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

    Maksu on asukkaan takuu siitä, että hän huolehtii velvollisuuksistaan ja hoitaa asuntoaan hyvin. Maksun suuruus on kimppa-asunnoissa 250€/asukas ja muissa asunnoissa 400€.

    Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantaja voi periä vakuusmaksusta esimerkiksi asukkaan aiheuttamien vaurioiden tai ylimääräisen siivouksen aiheuttamat kulut. Mikäli asunto on kunnossa ja kaikki velvoitteet hoidettu, vakuusmaksu palautetaan asukkaan ilmoittamalle pankkitilille kuukauden sisällä vuokrasopimuksen päättymisestä.

  • Voiko PSOASin asunnoissa jo asuvat vaihtaa asuntoja keskenään?

    Eivät voi. On tasapuolista, että kaikki asunnot tarjotaan jonon mukaan. Jonossa voi olla myös muita, jotka haluavat ko. asuntoon.

  • Voinko hakea asuntoa ennen kuin opiskelupaikka on varmistunut?

    Kyllä – opiskelutodistus on esitettävä viimeistään silloin kun vuokrasopimusta allekirjoitetaan.

  • Voinko hakea kaverin kanssa samaan soluun ja kuinka haemme?

    Kyllä, mutta tällöin molempien soluhuoneiden tulisi vapautua yhtä aikaa. PSOASilla on jonkin verran kimppakämppiä, jotka on tarkoitettu kaveruksille. Molemmat hakijat laittavat oman hakemuksen, jonka lisätietokohtaan merkitään toive. Myös perheasuntoja voivat kaverukset saada, jos perhehakijoita ei ole. Tällöin molempien hakijoiden on oltava opiskelijoita.

  • Voinko tuoda lemmikkieläimeni soluun?

    Kimppakämpissä kuten muissakin asuntotyypeissä asukkaat vaihtuvat ajoittain. Lemmikkieläimen pito ei ole mahdollista kimppa-asunnoissa, koska kuka tahansa uusista kämppiksistä voi olla allerginen eläimille. Yksiöissä ja perheasunnoissa lemmikit ovat sallittuja.

  • Vuokranmaksu ja asumisen tuet

    VUOKRANMAKSU JA ASUMISEN TUET

    Vuokranmaksu ja muut perittävät maksut

    Jokainen vuokralainen on henkilökohtaisesti vastuussa vuokranmaksustaan. Vuokra on maksettava etukäteen viimeistään kunkin kuukauden 5. päivänä PSOASilta saadulla henkilökohtaisella vuokranmaksulomakkeella. Emme ota enää vastaan suoraveloitussopimuksia, koska palvelu on poistumassa käytöstä.

    Käytä maksaessasi viitettä, joka on vuokranmaksulomakkeellasi. Viite on henkilö- ja huoneistokohtainen ja nopeuttaa maksun käsittelyä sekä ehkäisee virheitä. Tarkista myös, että maksamasi summa ja eräpäivä ovat oikein.

    Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (PSOAS) pankkiyhteydet:

    PankkiIBANBIC
    Oulun OsuuspankkiFI15 5741 3620 0685 41OKOYFIHH
    Danske BankFI32 8000 1500 9075 72DABAFIHH
    HandelsbankenFI89 3131 3001 1378 01HANDFIHH
    NordeaFI41 1585 3000 0198 64NDEAFIHH

    Jos vuokrasopimus on yhteinen kaverin tai puolison kanssa, vuokrasta vastataan yhteisvastuullisesti eli kumpikin yksin ja yhdessä kunnes toinen tai molemmat jättävät irtisanomisen.

    Asunnon vuokran suuruus vaihtelee asuntokohteen sijainnin, iän, asunnon koon ja varustetason mukaan. Useimmissa asunnoissamme vuokraan sisältyy lämmityskulut, pesutuvan ja saunan käyttö, vesimaksu sekä nettiyhteyden käyttömaksut. Vuokran yhteydessä peritään maksut autopaikasta ja muista valitsemistasi palveluista (esim nopeampi nettiyhteys).

    Asumisen tuet

    Kela käsittelee opiskelijoiden asumislisä / asumistukiasiat. Lisätietoja saat Kelan toimistosta, Sepänkatu 18 tai www.kela.fi.

PSOAS – Mannenkatu 6 A – 90130 Oulu – Puh. (08) 3173 110 – Fax (08) 332 170

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Lopeta käyttäjätilisi?

Käyttäjätilisi lopetetaan ja kaikki tietosi poistetaan peruuttamattomasti. Oletko aivan varma?