LANTTO, Vilho LANTTO, Vilho

LANTTO, Vilho

Hallituksen ja valtuuskunnan jäsenyydet

 • PSOASin hallituksen puheenjohtaja 12.11.1971–31.12.1975
 • PSOASin valtuuskunnan jäsen 1.1.1976–31.12.2010
 • Linnanmaan Vuokra-asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtaja 1974–1999
 • Domus Botnica -säätiön hallituksen jäsen 1972–31.12.2007
 • Domus Botnica -säätiön isännöitsijä 1972–1978

Toiminta PSOASilla

Vilho Lantto on ollut mukana säätiön toiminnassa alusta asti tähän päivään. Hän oli säätiön ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja. Lantto istui puheenjohtajan paikalla 1970-luvun puoliväliin asti. Tämän jälkeen Vilho Lantto on ollut valtuuskunnan varsinainen jäsen 31.12.2010 saakka.

Vilho Lantto oli edelläkävijä tietokoneiden käytössä vuokranlaskennassa. Jo vuonna 1965 hän laski Välkkylän vuokrat itse tekemällään tietokoneohjelmalla.

Vilho Lanton rooli PSOASin historiassa on ollut erittäin merkittävä. PSOASin vuonna 2010 valmistunut Villentalo onkin saanut nimensä hänen mukaansa.

MÄKELÄ, Jouko MÄKELÄ, Jouko

MÄKELÄ, Jouko

Hallituksen ja valtuuskunnan jäsenyydet

 • PSOASin valtuuskunnan puheenjohtaja 1.1.1974–25.4.1983
 • PSOASin valtuuskunnan jäsen 5.9.1983–2001
 • Domus Botnica -säätiön hallituksen puheenjohtaja 1971–2001

Toiminta PSOASilla

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jouko Mäkelän johtama palkintolautakunta valitsi syyskuussa 1963 ylioppilaskylän suunnittelukilpailun voittajaksi "Välkkylä"-nimisen ehdotuksen ja Jouko Mäkelä allekirjoitti syyskuussa 1965 urakkasopimuksen rakennus- ja insinööritoimisto Betra Oy:n kanssa, jonka sovittiin urakoivan neljä ensimmäistä vaihetta Välkkylän ylioppilaskylässä.

Rauhalan lahjakirja ylioppilaskunnalle allekirjoitettiin 21. toukokuuta 1962 Pohjoismaiden yhdyspankin Oulun konttorissa. Lahjoittajan puolesta sen allekirjoitti pankinjohtaja H. Vitali ja vastaanottajan puolesta ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jouko Mäkelä sekä pääsihteeri Kalevi Riihimäki.

Jouko Mäkelä toimi PSOASin valtuuskunnassa 1.1.1974 alkaen kuolemaansa asti.

AITAMURTO, Juha AITAMURTO, Juha

AITAMURTO, Juha

Hallituksen ja valtuuskunnan jäsenyydet

 • PSOASin toimitusjohtaja 1.1.2004–
 • SOA ry:n puheenjohtaja 1.1.2010–

Toiminta PSOASilla

Juha Aitamurto otti PSOASin toimitusjohtajan pestin hoitaakseen vuoden 2004 alussa tehtyään sitä ennen pitkän uran pankkimaailmassa. Juhan aikana PSOAS on keskittynyt entistä voimakkaammin ydintoimintoihinsa ja kehittänyt prosessejaan yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa. Myös kiinteistökannan perusparantamiseen on panostettu voimakkaasti.

PSOASin lisäksi Juhalla on myös muita luottamustehtäviä opiskelija-asumisen parissa sillä hän toimii Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n puheenjohtajana sekä yhtenä Suomen edustajana opiskelija-asumisorganisaatioiden pohjoismaisessa yhteisjärjestössä NSBO:ssa.

VATJA, Heidi VATJA, Heidi

VATJA, Heidi
(o.s. Tapio)

Hallituksen ja valtuuskunnan jäsenyydet

 • PSOASin hallituksen puheenjohtaja 2007–
 • PSOASin valtuuskunnan jäsen 2001–2004

Toiminta PSOASilla

Oulun yliopistossa historiaa opiskellut Heidi Vatja tuli mukaan PSOASin toimintaan valtuuskunnan jäsenenä vuonna 2001. Hän toimi valtuuskunnassa aina vuoteen 2004 ja siirtyi seuraavana vuonna hallituksen jäseneksi. Vuonna 2006 hänestä tuli hallituksen varapuheenjohtaja ja vuotta myöhemmin varsinainen puheenjohtaja.

Heidin puheenjohtajakausi on jo nyt säätiön historian toiseksi pisin, mikä onkin tuonut vakautta ja jatkuvuutta organisaation toimintaan.

Päivätyössään Heidi toimii nykyisin Suomen Työväen Urheiluliiton Oulun ja Kainuun alueen aluepäällikkönä. Sitä ennen hän työskenteli Kuuloliitto ry:llä. Heidi on aikaisemmin toiminut myös OYY:n edustajiston ja hallituksen jäsenenä sekä SOPO-sihteerinä.

SORVISTO, Paavo SORVISTO, Paavo

SORVISTO, Paavo

Hallituksen jäsenyydet

 • PSOASin hallituksen jäsen 27.10.1978–31.12.2010

Toiminta PSOASilla

Paavo Sorvisto toimi Oulun kaupungin edustajana PSOASin hallituksessa aina vuoden 2010 loppuun saakka. Hänen hallituskautensa on säätiön historian pisin.

Paavo Sorvisto työskentelee Oulun kaupungin hallintolakimiehenä ja toi PSOASin hallituksen toimintaan jatkuvuutta ja runsaasti erityisosaamista yli 33 vuotisen hallituskautensa aikana. Sorvisto tunnetaan arvostettuna ja vahvana vaikuttajana, joka uskalsi asiantuntemuksellaan ottaa aktiivisesti kantaa säätiön asioihin.

VALJUS, Seppo VALJUS, Seppo

VALJUS, Seppo

Toiminta PSOASilla

Oulun yliopiston ylioppilaskunta ja Oulun kaupunki julistivat 14.2.1963 Oulun kaupungin Pikkukankaalle rakennettavan ylioppilaskylän yleisen suunnittelukilpailun. Kilpailun voitti nimimerkillä "VÄLKKYLÄ" tehty ehdotus, jonka tekijäksi paljastui arkkitehti Seppo Valjus avustajinaan arkkitehtiylioppilaat Reijo Salo, Kari Karjalainen, Antti Rissanen, Rauno Anttila ja Jaakko Österlund.

Ehdotuksesta palkintolautakunta totesi, että siinä on ehdotuksista ainoana pyritty tiukasti organisoidun kokonaisuuden sijasta vapaasti ryhmiteltyjen, pienikokoisten rakennusten avulla luomaan ylioppilaskyläympäristö, joka mittakaavallisesti sopii aiottuun rakennuspaikkaan.

Välkkylään valmistui vuonna 2010 uusi rakennus, Villentalo, joka myös suunniteltiin Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy:llä. Arkkitehtisuunnittelijana toimi Seppo Valjuksen poika Sampo Valjus.

SUOMELA, Reijo SUOMELA, Reijo

SUOMELA, Reijo

Toiminta PSOASilla

Reijo Suomelan työsuhde alkoi vappupäivänä vuonna 1980, töihin Reijo toki tuli vasta seuraavana päivänä. Aluksi Reijo tuli kunnossapitomestariksi ja hän on ehtinyt nähdä monen opiskelija-asunnon valmistumisen. Myöhemmin Reijo on toiminut kunnossapitopäällikkönä, jolloin hän oli myös johtoryhmän jäsen.

Tällä hetkellä hän on tekninen valvoja ja valvoo uudis- ja perusparannuskohteiden rakentamista sekä hoitaa muita rakennuttamistehtäviä. Lisäksi Reijo toimii Rauhalan ja Kiinteistö Oy Puistomannen isännöitsijänä. Päätoimensa lisäksi Reijo hoitaa työsuojelupäällikön tehtäviä.

SALOW, Helena SALOW, Helena

SALOW, Helena
(o.s. Pietilä)

Toiminta PSOASilla

Helena on pitkän linjan PSOASlainen, joka on ehtinyt nähdä asukkaita ja opiskelijoilta neljältä eri vuosikymmeneltä. Nykyisin Helena toimii PSOASin asuntotoimistossa asiakaspalvelijana, mutta aiemmin hän on työskennellyt myös hallintosihteerin toimenkuvalla.

Helenan historiaan mahtuu myös kokonaisvastuu PSOASin puhelinvaihteen hoidosta, johon kuului myös esimiestehtäviä ja säätiön johtoryhmän jäsenyys. Nykyisin Helena toimii asiakaspalvelutehtäviensä lisäksi PSOASin toimihenkilöiden luottamushenkilönä.

Emma-kummitus Emma-kummitus

Emma-kummitus

Emman panos PSOASille

Vuonna 1899 Åströminpuiston reunalle valmistui hiljattain leskeksi jääneelle Åströmin nahkatehtailijasuvun Karl Robert Åströmin toiselle vaimolle Clementine Åströmille kartanomainen Rauhalan talo. Clementine asui talossa aina vuoteen 1912 saakka ja hänen poikansa Hemming Emanuel Åström vuoteen 1937.

Rauhalan useat myöhemmät omistajat ovat todistaneet Clementinen vieläkin vartioivan kotiaan hänen kolistellessaan tyhjissä huoneissa, kävellessään portaissa tai sammutellessaan talon valoja. Nykyisin edesmenneestä Clementinestä käytetään nimitystä Emma-kummitus, jonka touhuista ovat myös Rauhalan naapurissa Puistomannessa työskentelevät PSOASin, Unirestan ja ylioppilaskunnan työntekijät saaneet osansa. Emman kummittelu on kuitenkin aina ollut hyväntahtoista ja harmitonta. Ainakin toistaiseksi…

HULKKONEN, Jori HULKKONEN, Jori

HULKKONEN, Jori

Yhteys PSOASiin

Vuonna 1973 syntynyt kemiläislähtöinen Jori Hulkkonen on maailmalla yksi kuuluisimpia PSOASin entisiä asukkaita. Hulkkonen tunnetaan työstään niin radiotoimittajana, DJ:nä, teknomuusikkona kuin tuottajanakin. Hän asui Alppilassa sijaitsevassa Pohjankalevan asuntokohteessa ylimmän kerroksen kimppakämpässä vuosina 1994-1999 ja aloitteli samaan aikaan muusikon uraansa omassa opiskelija-asunnossaan sijaitsevassa ministudiossa.

Kyseiseltä aikakaudelta on peräisin mm. ensimmäinen kansainväliseen tietoisuuteen noussut albumi Selkäsaari tracks sekä useita muita teoksia. Hulkkosen tuotanto tähän päivään asti on ollut hyvin runsasta ja korkealle arvostettua genren ammattilaisten keskuudessa.

JOKINEN, Jussi JOKINEN, Jussi

JOKINEN, Jussi

Yhteys PSOASiin

Kalajoen lahja suomalaiselle jääkiekkoilulle, Jussi Jokinen muutti vuoden 1999 syksyllä nuorena miehenä kotipaikkakunnaltaan Ouluun opiskellakseen Kastellin urheilulukiossa. Jokinen oli jo tuolloin poikkeuksellisen lahjakas jääkiekkoilija, jonka liigaura Kärppien edustusjoukkueessa kesti vuodesta 2001 vuoteen 2005 ja tuotti kaksi Suomen mestaruutta.

Viimeisellä Kärppä-kaudellaan hän vakiinnutti paikkansa A-maajoukkueessa ja sai myös NHL-seurat kiinnostuneiksi itsestään. Vuonna 2005 Jokisen neljä vuotta aiemmin varannut Dallas Stars palkkasi hänet riveihinsä, ja tulosta alkoi tulla heti tulokaskaudella.

PSOASilla nuori Jokinen asusteli lähes neljä vuotta juuri valmistuneessa kahden hengen kimppa-asunnossa Peltolan kaupunginosassa, joka, mikä tärkeintä, sijaitsee sopivasti jäähallin läheisyydessä. Tuskin Jokinen itsekään vielä asuntoa hakiessaan tiesi, mihin hänen tiensä vielä viekään.

PSOAS, Mannenkatu 1 A, 90130 Oulu, Puh. 08 3173 110, Fax 08 332 170 PSOAS Facebook